Vloerverwarming laminaat, yay or nay?

Wanneer je op een koude winterochtend uit bed stapt en je woonkamer inloopt, dan merk je bij de eerste stappen een heerlijk warme vloer. Vloerverwarming is een belachelijk eenvoudige toevoeging in je huis die zo enorm veel toevoegt aan ‘de kwaliteit van leven’, hoe krom die term ook mag zijn. Maar, niet alle soorten vloerbedekking zijn geschikt om te combineren met vloerverwarming. Het is natuurlijk enorm zuur wanneer je vloer krom is getrokken wanneer je de volgende ochtend je woonkamer inloopt.

Is laminaat geschikt voor vloerverwarming?

Laminaat gaat erg goed samen met vloerverwarming, mits je voldoet aan een aantal vereisten. De belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je goed isolatiemateriaal gebruikt. Wanneer het materiaal niet voldoende isoleert gaat er warmte verloren. Zonde! Je stookt immers niet voor de.. eh.. buren?

Niet ieder merk laminaat is geschikt om te combineren met vloerverwarming. Laminaat is een composietmateriaal wat een redelijke hoeveelheid hout bevat. En hout ‘werkt’, oftewel het krimpt en zet uit bij temperatuurschommelingen. Informeer wanneer je laminaat koopt (en je voornemens bent vloerverwarming te installeren) of het laminaat ook daadwerkelijk geschikt is voor vloerverwarming.

Laminaat wat geschikt is voor vloerverwarming

Er zijn eigenlijk 2 aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf van laminaat voor vloerverwarming:

  1. Is de warmtegeleiding van het laminaat goed?
    De vloerverwarming ligt ónder het laminaat. Wanneer je laminaat niet goed warmte geleid is het zinloos om er verwarming onder aan te brengen. De warmte kan immers niet optimaal door de planken heen.
  2. Is er een ondervloer benodigd?
    Wanneer er een ondervloer benodigd is creëer je een extra laag tussen laminaat en vloerverwarming wat isolerend werkt. Dat wil je niet, de vloerverwarming moet direct onder de planken liggen zonder ondervloer.