Laminaat leggen

laminaat leggenHet leggen van laminaat is relatief eenvoudig en kan je zelfs als onervaren klusser makkelijk zelf doen. Hou echter altijd de handleiding in de buurt zodat je geen stappen vergeet! Voordat je begint moet je de laminaat planken eerst laten acclimatiseren. Ze moeten ‘wennen’ aan de temperatuur, anders kan het zijn dat ze gaan uitzetten of krimpen en dat je spleten krijgt in je net gelegde laminaatvloer. Laat het minstens 48 uur op temperatuur komen!

Laminaat leggen doe je nooit op een kale betonnen vloer. Er wordt altijd een ondervloer gelegd zoals alupete of alufoam. Dit isoleert en zorgt er voor dat de laminaat vloer niet dezelfde temperatuur als het koude betton aanneemt. Alupete strak op de vloer leggen en aan elkaar plakken met alutape.

Je kan eventueel nog ondervloerfolie onder het alupete leggen. Geen must, maar je laminaat is op die manier beter beschermd tegen vocht.

Eerste strook laminaat leggen

En nu begint het; het leggen van het laminaat! De eerste strook laminaat moet perfect recht liggen en in lijn zijn met de muur. Als je de eerste strook niet goed legt krijg je geheid problemen wanneer je de rest wil gaan leggen. Een goed begin is het halve werk, leg je eerste strook laminaat dan ook met de grootste zorg. Hou ongeveer 1 centimeter ruimte van de muur af. Je kan hier eventueel een afstandsblokje voor gebruiken.

Wanneer je het einde van een strook laminaat bereikt zaag je de laminaat door zodat deze de strook precies afmaakt en dat de boel precies door de kamer past. Vervolgens gebruik je het restant om de tweede strook mee te leggen, dit is een wildverband. Leg je laminaat ALTIJD in wildverband. Dit is mooier en steviger. Wanneer je de tweede strook laminaat legt, klik deze dan vast en til hem zachtjes vast. Het vasttikken moet je doen met een blokje, sla nooit direct met de hamer op je laminaat om beschadiging te voorkomen. Controleer steeds of er nog ruimte is tussen je laminaat vloer en de muur!

Wanneer je hoekjes en dergelijke tegenkomt bij het leggen, gebruik dan een profielmal om de plank af te tekenen. Zaag de plank iets ruimer, op die manier past je plankje perfect!

Wanneer je laminaat vloer erin ligt kan je de restanten van het alupete wegsnijden. Vervolgens kan je de boel afwerken met mooie plinten. Je gebruikt plak plinten om de vloer helemaal ‘dicht’ te maken. Je ziet uiteindelijk niets meer van de ruimte tussen de laminaat vloer en de muur!