PVC laminaat

PVC laminaat: wat is het precies?

PVC laminaat staat eigenlijk voor polyvinylcholoride, een materiaal dat vaak gebruikt wordt voor het maken van vloeren. PVC heeft iets mee van een zeilvloer, maar is wel veel sterker en kwalitatiever dan een gewoon zeil. Wat meer informatie over de voordelen en nadelen van PVC laminaat is belangrijk als je overweegt om een dergelijke vloer te plaatsen, en het volgende overzicht biedt dit dan ook!

De voordelen van PVC laminaat in je woning

PVC laminaat plaatsen als vloer in een kantoor of woning biedt enkele interessante voordelen. Ten eerste dempt een dergelijk materiaal geluiden uitstekend. Als u over de vloer loopt, als kinderen op de vloer spelen of als je iets laat vallen dan hebben eventuele onderburen geen last van geluid. Qua geluidsdemping overtreft PVC laminaat zelfs houten vloeren – die al erg geluiddempend zijn. De beste oplossing dus als je rekening moet houden met onderburen!

Vervolgens voelt PVC laminaat veel warmer en comfortabeler aan als je erover loopt in vergelijking met een houten vloer. Ideaal dus als je kinderen hebt of graag op je kousen in huis rondloopt.

Tenslotte is PVC laminaat erg goed bestand tegen beschadigingen in vergelijking met andere soorten vloeren. Het materiaal PVC is immers erg sterk, en de slijtlaag is uitstekend. De vloer gaat dus jaren lang mee zonder dat er ook maar iets beschadigd wordt. Krassen en putjes komen haast niet voor bij een dergelijk materiaal! Houten vloeren gaan na enkele jaren reeds tekenen vertonen van slijtage, maar daar blijft PVC laminaat dus zo goed als volledig van gespaard.

De nadelen van PVC laminaat in je woning

Als je een vloer laat leggen van PVC, dan heeft dit echter ook enkele nadelen. Een minpunt van dit materiaal is bijvoorbeeld dat de kwaliteit van de vloer erg kan variƫren, afhankelijk van de aanbieder. Het is dus belangrijk om de juiste aanbieder te kiezen en je goed te informeren! Als je de vloer immers bij een wel heel erg goedkope aanbieder koopt, dan loop je het risico dat het materiaal van ondermaatse kwaliteit is.

Hierdoor kan de vloer veel sneller beschadigd worden – krassen kunnen immers veel gemakkelijker ontstaan – waardoor je hem dus veel sneller zal moeten vervangen. En dat kan op den duur heel wat gaan kosten! Probeer dus zoveel mogelijk informatie te verkrijgen over de verschillende aanbieders in je buurt, zodat je zeker kunt zijn van een goede kwaliteit.

Een laatste nadeel van PVC laminaat is dat een dergelijke vloer vaak schadelijke stoffen kan bevatten, zoals bijvoorbeeld lood. Zolang u beroep doet op een gespecialiseerde, erkende aanbieder zal dit echter niet het geval zijn, maar bij goedkope vloeren komt dit wel vaker voor! Probeer dus niet te gaan voor de vloer met de laagste prijs – de kwaliteit hiervan laat vaak erg te wensen over. Je doet er dan beter aan een iets duurder exemplaar te kopen waarvan je zeker bent dat die van goede kwaliteit is en dus veel langer meegaat! Goedkoop is immers vaak duurkoop!